Diagnose

Er zijn verschillende manieren waarop iemand gediagnosticeerd kan worden met A.D.D. Een diagnose wordt meestal gesteld door een psychiater of kinder- en jeugdpsychiater. Deze arts zal eerst een gesprek hebben met de betreffende persoon en eventueel ook met ouders of verzorgers. Daarnaast zal er ook een observatie plaatsvinden, bijvoorbeeld op school of op het werk. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van vragenlijsten of testen.

Het is belangrijk om te weten dat A.D.D. niet zelf gediagnosticeerd kan worden. Het is aanbevolen om een arts te raadplegen als er vermoedens zijn van A.D.D.

Er zijn geen specifieke voorbereidingen voor een diagnose van A.D.D., maar het is wel aan te raden om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over de symptomen en gedragingen die er zijn. Dit kan bijvoorbeeld door het bijhouden van een dagboek waarin wordt genoteerd wanneer er symptomen optreden. Hierdoor kan de arts een beter beeld krijgen van de situatie en kan een diagnose gesteld worden.

Het is belangrijk om te weten dat A.D.D. niet altijd met medicatie behandeld hoeft te worden. Er zijn ook andere behandelingsopties, zoals cognitieve gedragstherapie, die kunnen helpen bij het verminderen van symptomen.

Het is belangrijk om professioneel advies te vragen als u vermoedt dat u of uw kind A.D.D. heeft, om de juiste diagnose en behandeling te krijgen.

 

Trending blog artikelen:

Help ik heb ADHD

05-12-2022 - A.D.H.D. - 4 min.

Als je lijdt aan ADHD, kan het soms moeilijk zijn om je te concentreren en je taken af te ronden.…

Lees verder