Help ik heb ADHD

Als je lijdt aan ADHD, kan het soms moeilijk zijn om je te concentreren en je taken af te ronden. Hier zijn enkele dingen waar je op moet letten en wat je kunt doen om de controle over je ADHD te krijgen.

Als je merkt dat je vaak afgeleid bent, moeite hebt met het organiseren van je taken of snel afgeleid bent, dan kan dit een teken zijn van ADHD. Andere symptomen kunnen onder meer hyperactiviteit, impulsiviteit en moeite met het volgen van instructies zijn.

Om de controle over je ADHD te krijgen, is het belangrijk om een goede structuur en routine in je dag te hebben. Dit kan helpen om je taken beter te organiseren en af te ronden. Probeer ook om regelmatig pauzes te nemen, bijvoorbeeld om even te wandelen of oefeningen te doen, om je aandacht te concentreren.

Een andere belangrijke stap is om hulpmiddelen te gebruiken, zoals visuele hulpmiddelen, zoals een planner, of technologische hulpmiddelen, zoals een to-do lijst app, om je taken te organiseren en bij te houden.

Ook psychologische begeleiding zoals cognitieve gedragstherapie of leer- en ontwikkelingspsychologie kunnen helpen bij het leren hoe je met je ADHD om kunt gaan.

Daarnaast is het belangrijk om te communiceren met familie, vrienden en collega's over je ADHD. Laat ze weten wat er speelt, hoe ze kunnen helpen en hoe ze kunnen reageren als je afgeleid bent of in de war bent.

Anderen kunnen merken dat je afgeleid bent, snel afgeleid, impulsief of hyperactief bent. Sommige mensen kunnen ook merken dat je moeite hebt met het organiseren van taken of het volgen van instructies.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat er geen "juiste" manier is om met ADHD om te gaan. Door te experimenteren met verschillende methoden en hulpmiddelen, kun je de beste manier vinden om de controle over je ADHD te krijgen en het beste uit je leven te halen. Onthoud dat het belangrijk is om professionele hulp te zoeken als je merkt dat je moeite hebt om met je ADHD om te gaan.

 

Toegevoegd op 05-12-2022
Geschreven door Loes
Leestijd 4 minuten

Gerelateerde blog artikelen