A.D.H.D. Diagnose

Als je vermoedt dat je ADHD hebt, is het belangrijk om een diagnose te krijgen bij een gekwalificeerde professional. Er zijn verschillende manieren waarop je een diagnose kunt krijgen, afhankelijk van waar je woont en wat voor soort hulp je zoekt.

Hoe krijg je de diagnose

Een van de eerste stappen bij het krijgen van een diagnose is het raadplegen van je huisarts. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerde arts, zoals een psychiater of klinisch psycholoog, die meer ervaring heeft met het diagnosticeren van ADHD. Deze arts zal je een aantal vragen stellen over je symptomen en je medische geschiedenis, en mogelijk ook een lichamelijk onderzoek doen om andere aandoeningen uit te sluiten die symptomen kunnen vertonen die lijken op ADHD.

Er zijn ook centra voor kinder- en jeugdpsychiatrie waar kinderen met vermoeden van ADHD kunnen worden gediagnosticeerd. Deze centra hebben vaak een multidisciplinair team waaronder een kinder- en jeugdpsychiater, een klinisch psycholoog, een orthopedagoog en een verpleegkundige. Dit team zal een grondige evaluatie uitvoeren, met inbegrip van een gesprek met de ouders, een gesprek met het kind en een observatie van het kind in verschillende situaties.

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op een diagnose. Het kan nuttig zijn om een lijst te maken met vragen die je wilt stellen aan de arts, en om een dagboek bij te houden waarin je bijhoudt wanneer je symptomen optreden en hoe ernstig ze zijn. Het kan ook helpen om informatie te verzamelen over ADHD, zodat je een beter beeld krijgt van de aandoening en wat je kunt verwachten van de behandeling.

Wie stelt de diagnose voor ADHD?

De diagnose van ADHD wordt meestal gesteld door een psychiater of klinisch psycholoog met ervaring in het diagnosticeren van ADHD. Er zijn een aantal methoden die worden gebruikt om ADHD te diagnosticeren, waaronder:

  • Interviews met de patiënt en eventueel hun ouders of verzorgers.
  • Beoordeling van symptomen van ADHD, zoals aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit.
  • Beoordeling van de geschiedenis van de patiënt, inclusief medische en gezinsgeschiedenis.
  • Gedrags- en cognitieve observaties.
  • Psycho-educatieve testen

Online zelftest

Er zijn een aantal online zelftesten beschikbaar die je kunt gebruiken om te zien of je symptomen van ADHD hebt. Deze testen zijn echter geen vervanging voor een professionele diagnose en het is belangrijk om de resultaten van deze testen te bespreken met een gekwalificeerde arts. Toch kun je een zelftest doen om na te gaan welke mogelijke symptomen je herkent. Wij hebben zo'n zelftest ontwikkeld. Bij de uitslag verwijzen je graag door naar boeken die kunnen helpen bij jouw situatie

Start ADHD zelftest

 

Trending blog artikelen:

Wat merk ik van ADHD?

08-01-2021 - A.D.H.D. - 4 min.

ADHD, dan ben ik toch altijd druk druk druk? Wij vertellen je graag wat je echt voelt en merkt van ADHD.…

Lees verder