A.D.H.D. Symptomen

Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) is een aandoening die wordt gekenmerkt door aandachtsproblemen en/of hyperactiviteit en impulsiviteit. Het kan moeilijk zijn om de symptomen van ADHD van andere aandoeningen te onderscheiden, omdat veel van de symptomen overlap kunnen vertonen met bijvoorbeeld angststoornissen of leerstoornissen. Toch zijn er specifieke symptomen die vaak voorkomen bij mensen met ADHD. De meest voorkomende zijn;

  • Moeite met concentreren op een taak of activiteit.
  • Moeite met het organiseren van taken en activiteiten.
  • Moeite met het volgen van instructies.
  • Onrustigheid en hyperactiviteit.
  • Impulsiviteit en onbedachtzaamheid.

Symptomen

Concentratieproblemen

Aandachtsproblemen zijn een van de belangrijkste symptomen van ADHD. Mensen met ADHD hebben vaak moeite met concentratie, zowel bij het uitvoeren van saaie of monotone taken als bij het volgen van gesprekken of lezingen. Ze kunnen snel afgeleid worden door omgevingsgeluiden of gedachten die hen bezighouden. Ook hebben ze vaak moeite met organisatie en plannen, waardoor ze hun werk of schoolwerk vaak niet op tijd afkrijgen.

Hyperactiviteit

Hyperactiviteit is een ander belangrijk symptoom van ADHD. Mensen met ADHD hebben vaak moeite om stil te zitten of rustig te blijven. Ze kunnen zich onrustig voelen en hebben de neiging om voortdurend in beweging te zijn. Dit kan zich uiten in gedrag zoals heen en weer schommelen in een stoel, voortdurend opstaan of rondlopen, of zich onrustig voelen wanneer ze gedwongen worden stil te zijn.

Impulsiviteit

Impulsiviteit is een ander kenmerkend symptoom van ADHD. Mensen met ADHD hebben vaak moeite om hun impulsen te beheersen, waardoor ze snel reageren zonder eerst na te denken over de gevolgen van hun acties. Dit kan zich uiten in gedrag zoals snel antwoorden in een gesprek, onbedacht handelen of impulsieve aankopen doen.

Zijn de symptomen altijd hetzelfde?

Sommige mensen met ADHD hebben alleen symptomen van aandachtsproblemen, terwijl anderen alleen symptomen van hyperactiviteit en impulsiviteit ervaren. Er zijn ook mensen die symptomen van alle drie de categorieƫn ervaren. Bovendien kan de ernst van de symptomen variƫren van persoon tot persoon.

 

Trending blog artikelen:

De impact van ADHD op jouw mentale gezondheid

23-06-2021 - Algemeen - 3 min.

ADHD kan een grote impact hebben op de mentale gezondheid van iemand. Veel mensen met ADHD hebben ook…

Lees verder