ADD & ADHD, wat is de impact op je relatie?

ADHD en ADD kunnen een grote impact hebben op een relatie. De symptomen van deze aandoeningen, zoals onoplettendheid, impulsiviteit en problemen met plannen en organiseren, kunnen leiden tot problemen in de communicatie, het vermogen om compromissen te sluiten en de verdeling van huishoudelijke taken.

Communicatie

Een van de grootste problemen die kan ontstaan in een relatie waarbij één van de partners ADHD of ADD heeft, is communicatieproblemen. Mensen met ADHD of ADD kunnen moeite hebben met luisteren en concentreren, waardoor ze misschien niet altijd de boodschap van hun partner goed begrijpen. Dit kan leiden tot verwarring en frustratie voor beide partners.

Impulsiviteit is ook een symptoom van ADHD en ADD, wat kan leiden tot problemen in een relatie. De persoon met ADHD of ADD kan snel reageren zonder eerst na te denken over de gevolgen van zijn of haar acties. Dit kan leiden tot ruzies en conflicten in de relatie.

Een ander probleem dat vaak voorkomt bij mensen met ADHD of ADD is problemen met plannen en organiseren. Dit kan leiden tot problemen met het maken van afspraken en het nakomen van verplichtingen. Dit kan leiden tot onnodige stress en frustratie voor beide partners.

(On)begrip

Daarnaast kan het moeilijk zijn voor de partner zonder ADHD of ADD om te begrijpen waarom de persoon met de aandoening bepaald gedrag vertoont. Dit kan leiden tot gevoelens van onbegrip en onacceptatie, wat kan leiden tot een afname van de intimiteit en de kwaliteit van de relatie.

Het is belangrijk om te weten dat ADHD en ADD echte aandoeningen zijn en dat de symptomen niet altijd onder controle zijn. Partners moeten begrip hebben voor elkaars uitdagingen en samenwerken om oplossingen te vinden voor problemen die kunnen ontstaan.

Tips bij relatieproblemen door ADHD

Ik kan je het boek ADHD Relaties aanraden. In 6 stappen verbeter je de band met je partner. Het boek is te koop bij de grotere boekwinkels of bij bol.com

Therapie kan ook nuttig zijn voor paren waarbij één van de partners ADHD of ADD heeft. Tijdens de therapie kunnen partners leren hoe ze beter kunnen communiceren en problemen kunnen oplossen. Ook kunnen partners leren omgaan met de gevolgen van de aandoening op de relatie.

Het is belangrijk om het onderwerp van ADHD en ADD open en eerlijk te bespreken met de partner, zodat beide partners beter begrijpen waar de ander mee te maken heeft. Door een positieve houding aan te nemen en te werken aan de relatie kan een sterk en gezonde relatie behouden worden.