Hoe helpt therapie bij ADHD of ADD?

Therapie kan een effectieve manier zijn om om te gaan met de symptomen van ADHD en ADD. Er zijn verschillende soorten therapieën die kunnen helpen, afhankelijk van de specifieke behoeften van de persoon.

Verschillende therapieën

Cognitieve gedragstherapie

Een van de meest effectieve therapieën voor ADHD en ADD is cognitieve gedragstherapie (CGT). CGT richt zich op het veranderen van ongewenste gedragspatronen en gedachten. Tijdens de therapie leert de persoon vaardigheden om beter om te gaan met de symptomen van ADHD en ADD, zoals plannen en organiseren, en leert hij of zij hoe hij of zij beter kan concentreren. CGT kan ook helpen om een negatief zelfbeeld te veranderen en omgaan met angst- en depressieklachten.

Ouder-kind interactie therapie

Een andere effectieve vorm van therapie voor ADHD en ADD is ouder-kind interactie therapie (OKIT). OKIT is specifiek bedoeld voor ouders van kinderen met ADHD of ADD en helpt ouders om beter om te gaan met de specifieke uitdagingen die zij tegenkomen bij het opvoeden van een kind met deze aandoeningen. Tijdens de therapie leren ouders vaardigheden om hun kind beter te begrijpen en hoe ze hun kind kunnen helpen om beter te functioneren op school en thuis.

Ervaringsgerichte therapie

Ervaringsgerichte therapie (EMT) is een andere vorm van therapie die kan helpen bij ADHD en ADD. EMT richt zich op het verwerken van emoties en het verbeteren van het zelfbeeld. Tijdens de therapie leert de persoon om zijn of haar emoties te uiten en te verwerken, en leert hij of zij omgaan met de gevolgen van ADHD en ADD op het gebied van zelfbeeld en sociale relaties.

Zelftherapie

Een andere effectieve vorm van therapie is mindfulness. Mindfulness is een techniek waarbij de persoon zich bewust wordt van zijn of haar gedachten en emoties, zonder erdoor overweldigd te worden. Dit kan helpen bij het verminderen van impulsiviteit en onoplettendheid en het verbeteren van de concentratie.

Tot slot kan familie- of groepstherapie ook nuttig zijn voor mensen met ADHD of ADD. Tijdens deze therapie leren familieleden en/of andere betrokkenen hoe ze beter kunnen communiceren en omgaan met de uitdagingen die gepaard gaan met deze aandoeningen.

Het is belangrijk om te weten dat geen enkele therapie voor iedereen hetzelfde werkt. Sommige mensen kunnen baat hebben bij een combinatie van verschillende therapieën. Bovendien is het belangrijk om een therapeut te vinden die ervaring heeft met ADHD en ADD en die een goede klik heeft met de persoon. Het is belangrijk om de tijd te nemen om de juiste therapeut te vinden en om open te staan voor verschillende behandelingsopties.