Hoe ga je om met ADHD en ADD op het werk?

Het is belangrijk om te weten dat ADHD en ADD vaak leiden tot uitdagingen op het werk. Dit kan variëren van concentratieproblemen tot impulsiviteit en moeite met organisatie. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je deze uitdagingen kunt aanpakken en succesvol kunt zijn op je werk.

Communiceren met je werkgever en collega's over je aandoening is noodzakelijk. Door open te zijn over je uitdagingen, kunnen zij begrijpen waarom je soms moeite hebt met bepaalde taken en je beter kunnen ondersteunen. Je kunt ook overwegen om een begeleider of therapeut te raadplegen die je kan helpen met het ontwikkelen van coping-strategieën.

Een andere belangrijke stap is om je werkomgeving aan te passen aan je specifieke behoeften. Dit kan betekenen dat je een privéwerkruimte krijgt of dat je de mogelijkheid krijgt om te werken in een open kantoorruimte met minder afleiding. Het kan ook betekenen dat je specifieke hulpmiddelen krijgt zoals een whiteboard of een digitale agenda, zodat je je taken beter kunt organiseren.

Het is ook aan te raden om te leren hoe je met afleiding kunt omgaan. Dit kan betekenen dat je tijd neemt om je te concentreren op één taak tegelijk, of dat je regelmatig pauzes neemt om te ontspannen en te herstellen. Het kan ook betekenen dat je specifieke technieken gebruikt, zoals mindfulness of meditatie, om je concentratie te verbeteren.

Daarnaast zou je prioriteiten moeten te stellen om je tijd efficiënt te besteden. Dit kan betekenen dat je je werkplan opstelt en je tijd beter plant, zodat je de belangrijkste taken eerst doet en daarna de minder belangrijke taken. Het kan ook betekenen dat je leert hoe je "nee" kunt zeggen en hoe je je kunt verdedigen tegen taken die je niet aankunt of niet belangrijk vindt.

Ten slotte is het belangrijk om je fysieke en mentale gezondheid te onderhouden. Dit kan betekenen dat je regelmatig sport, genoeg slaapt, gezonde voeding eet en tijd neemt om te ontspannen. Het kan ook betekenen dat je professioneel advies inwint over je aandoening en hoe je het beste met de symptomen