De impact van ADHD op jouw mentale gezondheid

ADHD kan een grote impact hebben op de mentale gezondheid van iemand. Veel mensen met ADHD hebben ook een comorbiditeit met andere mentale aandoeningen, zoals angst en depressie.

Meer kans op depressieklachten

De symptomen van ADHD, zoals onoplettendheid en impulsiviteit, kunnen leiden tot problemen op school, werk en in sociale situaties. Dit kan leiden tot een gevoel van falen en onzekerheid, wat kan leiden tot een lage zelfwaardering en een verhoogd risico op angst- en depressieklachten.

Sommige mensen met ADHD kampen ook met een gevoel van eenzaamheid en isolement. Dit kan komen doordat ze moeite hebben met het opbouwen van sociale relaties, of omdat ze zich niet begrepen voelen door hun omgeving.

Daarnaast kan het moeilijk zijn om aan de dagelijkse eisen te voldoen, zoals huishoudelijke taken en het plannen van afspraken, wat kan leiden tot stress en burn-out. Ook kan het moeilijk zijn om een goede balans te vinden tussen werk en privé, wat kan leiden tot problemen in persoonlijke relaties.

Verschillende klachten per persoon

Het is belangrijk om te beseffen dat ADHD een echte aandoening is en dat mensen met ADHD niet alleen maar lui of ongehoorzaam zijn. Met de juiste behandeling en ondersteuning kunnen mensen met ADHD leren omgaan met hun symptomen en hun mentale gezondheid verbeteren.