Wat merk ik van ADHD?

ADHD, dan ben ik toch altijd druk druk druk? Wij vertellen je graag wat je echt voelt en merkt van ADHD. De cliche's zijn maar voor de helft waar!

Kenmerken van ADHD

Als je ADHD hebt, zul je waarschijnlijk merken dat je moeite hebt met concentratie en je afgeleid voelt door prikkels in je omgeving. Je kunt snel afgeleid worden door geluiden of bewegingen en je vindt het moeilijk om je aandacht op één taak te richten. Je kunt ook impulsief zijn en moeite hebben met het plannen en organiseren van je dagelijkse activiteiten. Soms kan je onrustig of hyperactief zijn en kan het moeilijk zijn voor je om stil te zitten of rustig te blijven.

Je kunt ook moeite hebben met het reguleren van je emoties en kan snel boos of geëmotioneerd zijn. Soms kan je ook moeite hebben met sociale interactie en het aangaan van relaties met anderen.

ADHD kan ook invloed hebben op je school- of werkprestaties, en je kunt moeite hebben met het voltooien van taken of het behalen van deadlines. Je kunt ook moeite hebben met het onthouden van informatie of het volgen van instructies.

Ondersteuning krijgen

Het is belangrijk om te weten dat ADHD een aandoening is die behandeld kan worden. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, zoals medicatie, gedragstherapie en oefentherapie. Het is belangrijk om met een arts of een gekwalificeerde gezondheidswerker te praten als je denkt dat je ADHD hebt, zodat je de juiste behandeling kunt krijgen.

Het is ook belangrijk om te weten dat ADHD niet iets is waar je aan "lijdt" of iets waar je "mee leeft", maar een aandoening die met de juiste hulp en ondersteuning goed beheerst kan worden. Je leert om te gaan met je symptomen en om te leren hoe je je kunt concentreren en hoe je je impulsen kunt beheersen. Er zijn veel mensen die succesvol zijn in hun carrière en persoonlijke leven met ADHD.

 

Toegevoegd op 08-01-2021
Geschreven door Loes
Leestijd 4 minuten

Gerelateerde blog artikelen