Wat is het verschil tussen ADD en ADHD?

ADD (Attention Deficit Disorder) en ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) zijn termen die vaak worden gebruikt om dezelfde aandoening aan te duiden, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen de twee.

Wat is ADD

ADD is een oudere term die wordt gebruikt om een aandoening te beschrijven waarbij iemand problemen heeft met aandacht, concentratie en organisatie, maar niet noodzakelijk met hyperactiviteit of impulsiviteit. Dit wordt ook wel de "inattentieve" subtype genoemd van ADHD.

Wat is ADHD

ADHD, aan de andere kant, is de huidige term die wordt gebruikt om de aandoening aan te duiden en omvat zowel problemen met aandacht, concentratie en organisatie, alsook problemen met hyperactiviteit en impulsiviteit. Er zijn drie subtypen van ADHD: de inattentieve subtype, de hyperactieve-impulsieve subtype en de combinatie van deze twee subtypes.

Wat is het verschil tussen ADD en ADHD

In de praktijk kan de onderscheid tussen ADD en ADHD soms moeilijk zijn, omdat veel mensen met ADHD ook symptomen van inattentie hebben. Bovendien, de criteria voor diagnose van ADHD zijn in de loop der jaren veranderd, wat kan leiden tot verwarring.

Het is belangrijk op te merken dat ADD en ADHD behandeld worden op een gelijkaardige manier, met behulp van medicatie, gedragstherapie en leefstijlveranderingen. De behandeling zal afhangen van de specifieke symptomen en de ernst van de aandoening.

Het is ook belangrijk te benadrukken dat deze aandoening niet alleen kinderen treft, maar ook volwassenen kunnen ADHD hebben, en de symptomen kunnen zich dan manifesteren in andere manieren. Bovendien, ADHD is niet iets waar iemand zelf voor kiest, het is een aandoening die medische aandacht vereist.

In samenvatting, ADD is een oudere term die wordt gebruikt om een aandoening te beschrijven waarbij iemand problemen heeft met aandacht, concentratie en organisatie, maar niet noodzakelijk met hyperactiviteit of impulsiviteit. ADHD is de huidige term die wordt gebruikt om de aandoening aan te duiden en omvat zowel problemen met aandacht, concentratie en organisatie, alsook problemen met hyperactiviteit en impulsiviteit. Beide termen worden behandeld op een gelijkaardige manier.

 

Toegevoegd op 22-07-2022
Geschreven door Loes
Leestijd 4 minuten

Gerelateerde blog artikelen