Is ADHD te behandelen?

Er zijn verschillende behandelingsopties voor ADHD. De meest voorkomende zijn medicatie, gedragstherapie en ouder- of gezinsbegeleiding.

Voordat je verder leest is aan te raden om met een arts of psycholoog te overleggen om de beste behandeling voor uw situatie te bepalen. Ook de ervaring van andere mensen met ADHD kan nuttig zijn bij het maken van een keuze voor de behandeling. Het is belangrijk om te onthouden dat met de juiste behandeling en ondersteuning, mensen met ADHD vaak in staat zijn om een normaal en productief leven te leiden.

1. Medicatie

Medicatie wordt vaak voorgeschreven om de symptomen van ADHD te verminderen, zoals onoplettendheid, impulsiviteit en hyperactiviteit. De meest voorgeschreven medicijnen zijn stimulantia, zoals Ritalin en Concerta. Deze medicijnen werken door de hoeveelheid dopamine en norepinephrine in de hersenen te verhogen, waardoor de symptomen van ADHD verminderen. Er zijn ook non-stimulantia beschikbaar, zoals Atomoxetine.

2. Gedragstherapie

Gedragstherapie kan helpen bij het leren van vaardigheden om beter om te gaan met de symptomen van ADHD. Deze therapie kan ook de ouders of verzorgers leren hoe ze hun kind of partner kunnen ondersteunen en hoe ze hun gedrag kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld, een kind met ADHD kan leren hoe ze hun werk kunnen organiseren, hoe ze hun tijd efficiënter kunnen besteden en hoe ze hun gedrag kunnen aanpassen in sociale situaties.

3. Begeleiding

Ouder- of gezinsbegeleiding kan helpen bij het aanpassen van de thuissituatie om het leven met een kind met ADHD makkelijker te maken. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ouders leren hoe ze hun kind beter kunnen ondersteunen, hoe ze hun gedrag kunnen beïnvloeden en hoe ze met de stress kunnen omgaan die vaak samengaat met het opvoeden van een kind met ADHD.

Andere opties

Er zijn ook andere, minder traditionele behandelingsopties beschikbaar, zoals neurofeedback en chronotherapie. Neurofeedback is een techniek waarbij een persoon in real-time feedback krijgt over de activiteit in bepaalde delen van hun hersenen, waardoor ze hun hersenactiviteit kunnen leren beïnvloeden. Chronotherapie is een techniek waarbij de slaap- en waaktijden van een persoon worden aangepast om de symptomen van ADHD te verminderen.

Het is belangrijk om te weten dat geen enkele behandeling voor iedereen werkt en dat sommige mensen een combinatie van behandelingsopties nodig hebben. Het is ook belangrijk om te weten dat behandelingen regelmatig moeten worden geëvalueerd om te zien of ze nog steeds effectief zijn en of er aanpassingen nodig zijn.

 

Toegevoegd op 01-01-2019
Geschreven door Loes
Leestijd 5 minuten

Gerelateerde blog artikelen